In 1997 kwam ik voor het eerst in aanraking met Tai Chi Chuan. Ben toen lessen gaan volgen in de Yang stijl. Weliswaar ook een lange vorm maar toch anders en ook iets korter dan de originele vorm die ik nu beoefen.
Vanaf het eerste moment heeft Tai Chi mij gegrepen. De ontspanning is duidelijk merkbaar terwijl toch je lichaam in een goede conditie gebracht wordt. Dat had ik in eerste instantie niet zo snel door, maar op enig moment besefte ik dat ik meer in balans was en veel minder last had van verkoudheid waar ik normaal gesproken toch wel elke winter last van had. Uiteindelijk heb ik ruim 2 jaar lessen gevolgd totdat ik voor een paar jaar naar het buitenland vertrok voor werk. Stilletjes aan ontglipte me de vorm en stopte ik met de oefeningen. Alhoewel het nooit één dag uit mijn gedachten is verdwenen miste ik fysiek de oefeningen. Ik heb daarna nog een paar keer de draad proberen op te pakken met een korte vorm variant, maar dat heeft mij nooit echt kunnen bekoren. Ik wilde persé de lange vorm en wel zo dicht mogelijk bij de bron vandaan. Lang heb ik gezocht en gedraald en na mijn operatie aan mijn lies in 2013 heb ik de knoop doorgehakt. Ik moest en zou de originele Yang stijl Tai Chi gaan beoefenen. Via internet kwam ik bij de ITCCA in Nijmegen, tot dan de dichtsbijzijnde locatie (Duitsland even niet meegerekend), uit dat voor mij toch een reis van anderhalf uur is. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.
Ik volg nu privélessen bij Jan Willem Bot en Martin Klett en sinds oktober 2015 ook bij Master Chu voor mijn jaarlijks leraren-examen. Het liefst zie ik iedereen Tai Chi beoefenen omdat ik uit eigen ervaring heb gemerkt hoe goed het mijn afgeragde lichaam en geest doet. Deze wonderbaarlijke vechtkunst moet behouden en doorgegeven worden inclusief, en dat is het mooie aan de ITCCA, de voorheen verborgen gebleven innerlijke principes. Vandaar dat ik een eigen School voor Tai Chi Chuan ben begonnen om deze originele Yang stijl met zijn Taoïstische gezondheidsoefeningen en meditatie naar Maastricht te halen.
Inmiddels zijn er een aantal enthousiaste groepen voor de wekelijkse les en een goede bezetting tijdens de oefenlessen welke eveneens wekelijks maar dan alle groepen samen gehouden wordt. ITCCA Maastricht is thuis. Binnenkort gaan we ook alweer de tweedde weekendcursus organiseren, dus wie weet tot gauw!